Hoeveel kunt u besparen met isolatie?

Het grotendeel van de huizen in Nederland is niet goed geïsoleerd. Dit is voor vele huishoudens een gemiste kans als het gaat om lage energiekosten en bijdrage aan een schoon milieu. In een huis zonder isolatie verlaat warmte de woning via de gevel, het dak en de vloer. Een woning zonder isolatie verbruikt ieder jaar ongeveer 2200 m3 gas. Een huis met isolatie heeft maar liefst 700 m3 gas nodig. Een groot verschil dus. Dit levert de gebruiker van isolatie een winst van €1000,- per jaar op. Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om te kunnen besparen met isolatie. Javo Isolatie uit Amsterdam heeft voor u de diverse soorten op een rij gezet.

Spouwmuur

Tussen de 2 stenen muren wordt een ruimte van ongeveer 5 centimeter opgevuld met piepschuim of glaswolvlokken. Dit is jammer genoeg niet zelf te doen en hiervoor zal altijd een expert moeten komen. Als eerste wordt er aan de buitenkant gaten geboord in de voegen van de gevel. Via deze gaten zal het isolatiemateriaal ingespoten worden waarnaar deze weer keurig opgevuld worden met specie van dezelfde kleur. Het fijne aan spouwmuurisolatie is dat er geen onderhoud voor nodig is.

Gevel

Bij deze vorm van isolatie wordt isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van uw woning geplaatst. U kunt de expert vragen om verschillende afwerkingen zoals gevelbekleding en sierpleister. Ten opzichte van spouwmuurisolatie is dit vele malen duurder, maar levert het wel veel meer rendement op. Bij het plaatsen van gevelisolatie zou het kunnen dat er een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden bij de gemeente. Dit verschilt per regio.

Vloer

Vloerisolatie is een vaak voorkomende vorm van isolatie. Dit gebeurd aan de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. De kruipruimte dient minimaal 35 centimer hoog te zijn om dit te kunnen plaatsen. Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Veel gebruikte materialen om dat te doen zijn: thermokussens, platen van kurk, hout, steenwol of gespoten PUR-schuim.

Dak

De grootste geldverspiller in huis is een dak zonder isolatie. Met goede dakisolatie kunt u honderden euro’s besparen. De isolatie is daarnaast ook goed voor het milieu. De woning zal minder warmte verliezen waardoor u minder stookkosten heeft. Het scheelt gas en CO2 uitstoot.U kunt veel geld besparen door het zelf te doen. Uiteraard neemt het wat risico’s met zich mee zoals gevaarlijke situaties, maar bij een veilig dak kunt u het makkelijk zelf aan. U bespaart omgerekend €4100,- waarmee u andere aanbestedingen kunt doen.

Kruipruimte

Deze vorm van isolatie is minder prijzig en ingrijpend dan andere vormen van vloerisolatie. Via de kruipruimte kom je bij het kruipluik waar u het isolatiemateriaal dient te bevestigen tegen de onderkant. Bekijk wel even van tevoren of de kruipruimte hoog genoeg is om in te werken. De minimale werkafstand is 35 cm, vanaf 50 centimeter werkt het prettiger.

Tip: Kies materiaal dat voldoet aan de kwaliteitseisen. Zo moet de isolatiewaarde minstens 3,3. Lager dan 3,3 is meestal goedkoper en onverstandig om te kopen gezien er niet veel energie bespaart wordt.