Dakbedekking

Een dakbedekking zorgt voor een bescherming van uw dak tegen de verschillende invloeden van het weer. Er zijn vele verschillende soorten dakbedekkingen, ieder met hun eigen kwaliteiten en voordelen. Bitumen wordt ook wel eens gebruikt als een verf. Niet om een muur te verven, maar als bescherming van staal, hout of kunststof. In dit artikel zal ik het hebben over een dakbedekking van bitumen. Bitumen is in de volksmond ook wel bekend als roofing.

Bitumen dakbedekking

Bitumen wordt veel toegepast op platte daken en op dakkapellen. Bitumen is te herkennen aan de kenmerkende zwarte kleur. Bitumen wordt door deze kenmerkende kleur vaak verward met teer. Dit is zeer onjuist omdat de samenstelling, oorsprong en de toepassingsmogelijkheden van bitumen het een compleet ander product maakt. Bitumen is over het algemeen flink voordeliger dan andere types dakbedekking. Hierdoor komen de dak- of dakkapel kosten een stuk lager uit. Het plaatsen van zonnepanelen is op een bitumen dakbedekking vaak een verstandige keuze. Waarom? Doordat bitumen daken vaak plat zijn. Op platte daken wordt meestal de hoogste energieopbrengst gerealiseerd uit zonnepanelen.

Bitumen

Bitumen is een product dat ontstaat tijdens de destillatie van ruwe olie. Door dit process bevat bitumen een een aantal eigenschappen die het uitermate geschikt maken als dakbedekking. Bitumen kan niet opgelost worden in water, hierdoor is het een zeer waterdicht product. De traditionele vorm van bitumen is zeer goed bestand tegen chemische stoffen en heeft een grote kleefkracht met andere materialen. Echter bevat de traditionele bitumen dakbedekking ook minder goede kwaliteiten zoals slechte UV- en zuurstof bestendigheid, verminderde soepelheid bij lage temperaturen en amper tot slecht elasticiteit. Om deze slechte kwaliteiten te verhelpen werden er gemodificeerde bitumen ontwikkeld. Deze gemodificeerde bitumen staan bekend als APP en SBS. Door de structuur van bitumen zal er weinig onderhoud nodig zijn, zoals het reinigen en het dak ontmossen.

APP

Voor het bestrijden van de UV- en zuurstof bestendigheid is er gemodificeerd APP bitumen ontwikkelt. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen en is een thermoplastisch product, dit wil zeggen dat bij sterke verhitting het product zacht wordt. Bij omgevingstemperaturen is dit genoeg om het product soepel en buigzaam te maken.

SBS

Voor het bestrijden van de verminderde soepelheid en de slechte elastische eigenschappen van bitumen is er gemodificeerd SBS bitumen ontwikkelt. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen en is een kunststof materiaal dat onder omgevingstemperaturen zeer elastisch is.

Alternatieven dakbedekkingen

Niet ieder dak is geschikt om bedekt te worden met een dakbedekking van bitumen. Bitumen kan lastiger gelegd worden op hellende daken. Dit komt doordat de werkzaamheden veel zwaarder zijn op een schuin dak dan op een plat dak. Voor een schuindak wordt dan ook vaak gekozen voor een bedekking van dakpannen. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken zijn er ook nieuwe soorten dakbedekkingen ontwikkelt. Zo is er een dakbedekking van synthetisch rubber ontwikkelt genaamd EPDM. Deze dakbedekking is zeer milieuvriendelijk en ook recycleerbaar. Een dakbedekking van EPDM is ook zeer geschikt als ondergrond voor een zogeheten groendak. Dit komt doordat EPDM een wortelbestendig is.