Dit moet je weten over chape isolatie

Isolatie via ramen, dat kent iedereen wel, en ook dakisolatie is een bekend fenomeen, maar er is ook nog een derde manier om je huis te isoleren, namelijk met chape isolatie. Om te weten wat dit precies inhoudt, moet je eerst weten wat chape is. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld, want chape is simpelweg de cement laag op de vloer onder het laminaat, het parket of de tegels. Wanneer je kiest voor chape isolatie, is het dus zo dat dit cement een isolerende functie krijgt. Dit heeft verschillende voordelen, zoals we in het vervolg van dit artikel zullen zien. Voordat je van deze voordelen gebruik kunt maken, zal je echter nog wel chape isolatie aan moeten schaffen en aan moeten brengen. En voordat je dat kan doen, moet je eerst kiezen uit verschillende soorten chape isolatie. Vandaar dat we eerst even naar dat laatste gaan kijken.

Verschillende soorten chape isolatie

In totaal zijn er vier soorten chape isolatie van elkaar te onderscheiden, die van elkaar verschillen in de manier waarop het aangebracht wordt en ook qua substantie. Allereerst is er het zogenoemde schuimbeton. Deze vorm van chape isolatie heeft vanwege zijn vloeibaarheid als voordeel dat het gemakkelijk tot in alle kleine hoeken komt. Bovendien is het relatief goedkoop. Iets duurder is het aanbrengen van Argexchape, waar Argex in combinatie met beton gebruikt wordt. Dit levert een lichte substantie met een hoge isolerende waarde op. Vanwege deze eigenschappen wordt Argexchape vaak gebruikt, maar wat nog vaker gebruikt wordt, is isolatiechape van polystereenkorrels. Dit is zonder twijfel de meest populaire vorm van chape isolatie. Deze populariteit komt simpelweg voort uit de hoge isolerende waarde van de gerecyclede, zeer fijne polystereenkorrels. Korrels worden ook gebruikt bij de laatste vorm van chape isolatie die we hier gaan behandelen: chape met PUR-granulaten. Hier gaat het echter niet om polystereenkorrels maar om granulaatkorrels. Deze maken het mogelijk om isolatieplaten te vervangen en hebben als grote voordeel dat ze perfect aansluiten op alle buizen en leidingen onder de grond.

Voordelen van chape isolatie

Chape isolatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste is het zo dat de vloer altijd lekker warm aanvoelt dankzij deze vorm van isolatie, waardoor je je fijn door je huis kunt bewegen. Daarnaast zal je zien dat je energierekening flink omlaag zal gaan, nadat je chape isolatie hebt laten aanleggen, aangezien er simpelweg een hoop minder warmte verloren gaat dan voorheen. Dit heeft er ook mee te maken dat chape isolatie een volledige isolatie biedt, waar andere vormen van isolatie dit nog wel eens nalaten.

Bron: Isocarm Vloerisolatie Brussel