Thermostaat

De Romeinen waren de eersten die het principe van centrale verwarming toepasten, en nu nog altijd is dit een veelgebruikte vorm van verwarming. Centrale verwarming is een verwarmingssysteem waarbij één centrale warmtebron zorgt voor de verwarming van een heel gebouw. Er is dus geen aparte warmtebron per kamer meer nodig, dit in tegenstelling tot lokale verwarming. Centrale verwarming is ook zuinig, tenminste als u een passende verwarmingsketel heeft. Meestal wordt er met water verwarmd. Een centrale verwarmingsketel warmt het water op, waarna het door buizen gepompt wordt naar de verschillende radiatoren van het gebouw. Deze radiatoren geven de warmte af via convectie en straling. Als het water is afgekoeld stroomt het terug naar de centrale verwarmingsketel, waar het dan terug kan opgewarmd worden. Het verwarmde water kan u ook gebruiken voor vloerverwarming, dus met een buizenstelsel onder de vloer. Ook met lucht kunt u verwarmen, maar dit is minder gebruikelijk. Een expansievat zorgt dat er geen al te grote drukverschillen zijn in het systeem. In totaal heeft de installatie drie grote onderdelen: een verwarmingstoestel, een systeem om de warmte te verspreiden en een thermostaat. Het water kan worden verwarmd door elektriciteit of door fossiele brandstoffen (gas of stookolie).

Benieuwd hoe u stroom kan besparen? Lees het hier: alle manieren om stroom te besparen.

CV ketel

U kunt zelf de temperatuur van het water in de ketel regelen, via de thermostaat. Bij een klokthermostaat kunt u zelf instellen wanneer een kamer moet opgewarmd moet worden en wanneer niet. Zo voorkomt u dat u onnodig verwarmt, en dit is natuurlijk goed voor de portemonnee. Ook het milieu heeft hier baat bij! Bij een kamerthermostaat wordt de temperatuur in een centraal gelegen kamer gemeten, en zodra de temperatuur onder de ingestelde temperatuur daalt slaat de ketel aan.

Informatie over het ventileren van uw woning: woning juist ventileren

Meestal volstaat het om het water op te warmen tot ongeveer 65 graden, dit hangt natuurlijk ook af van de isolatie van uw woning. Als uw woning slecht geïsoleerd is zal u veel meer verbruiken. Ook een thermostatische radiatorkraan kan helpen te besparen, hierbij regelt u per kamer de temperatuur. Dit helpt ook bij voor het verminderen van de stookkosten. Maar ook een goed onderhoud van de ketel is van belang!

Muur isolatie

Bij de keuze van een centrale verwarming moet u er zeker op letten dat het vermogen van de verwarmingsketel niet te klein of te groot is. Een ketel met een te klein vermogen zal er voor zorgen dat uw brander veel meer aanslaat om de temperatuur in uw huis te behouden. Hierdoor zult u een veel groter verbruik hebben, en zal de ketel sneller aan vervanging toe zijn. Als uw ketel echter een te groot vermogen heeft zal de brander veel meer zuurstof nodig hebben, en dit kan een onprettig gevoel geven in uw huis. Ook zorgt het voor rendementsverlies en heeft u hoge kosten.

Centrale verwarming heeft heel wat voordelen: U hoeft niet meer per kamer voor verwarming te zorgen (dus veel efficiënter), de opwarmingstijd is behoorlijk kort, het is zuinig, enzovoort. Met een centrale verwarmingsketel kunt u ook voor warm water zorgen, wat een bijkomend voordeel is. Een nadeel is dat er kans is op condensatie op de muren, wat kan leiden tot schimmels. Ook het vele stof is een nadeel, want dit kan de warmte afgifte doen dalen.

CV ketel

Algemene informatie over de verwarming

De keuze van uw verwarming voor uw woning bepaalt in belangrijke mate het comfort en kostprijs. Het is een grote investering op lange termijn en moet aldus goed worden overwogen. Het verwarmen van uw woning is een belangrijke jaarlijkse kost en wie efficiënt met zijn verwarmingssysteem omspringt zal veel kunnen besparen.

Uw Cv-ketel onderhouden of een nieuwe laten plaatsen? ga snel naar wtheatin.be

De kostprijs van een verwarming bestaat uit : 1. De aankoopprijs (eenmalige investering)

Klasse (CW Waarde)Gemiddelde prijzenLiters p/m Geschikt voor
CW1€900 – €1.4004 literKeuken
CW2€1.100 – €1.6006 literKeuken of douche
CW3€1.200 – €1.80010 literKeuken of douche of bad; niet tegelijk
CW4€1.400 – €2.00013 literKeuken of douche of bad; niet volledig tegelijk
CW5€1.800 – €2.60017 literKeuken of douche of bad; beperkt tegelijk
CW6€2.400 – €3.00020 literKeuken en douche of keuken en bad

De brandstofkost

Voor u overgaat tot een keuze van de soort verwarming moet u uw woning zo goed mogelijk laten isoleren: dat is altijd de meest rendabele oplossing. Maar liefst 24 tot 30% van de warmte gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Een vakkundig aangelegde isolatie van de zoldervloer of het dak is onzichtbaar in uw woning maar laat zich onmiddellijk voelen via een gedaalde verwarmingsrekening. Bij enkel glas kan het warmteverlies oplopen tot 40%! Kies altijd voor hoogrendementsglas; dit isoleert minstens drie keer beter dan gewoon dubbel glas.

Kies voor zuinige verwarmingstoestellen ook indien ze iets duurder zijn. De brandstofkosten voor een gemiddelde gezinswoning variëren sterk in functie van de isolatie, de grote van de woning en het bewonersgedrag (thermostaat 1° lager zetten en u realiseert een besparing van 8%) en liggen in de praktijk tussen de 600 en 1500 euro per jaar.

Mogelijke problemen met uw centrale verwarming

kapotte cv

Er zijn heel wat problemen met centrale verwarming. Eén van de problemen van centrale verwarming is dat dit soort van verwarming erg gevoelig is voor roest. Lucht, meestal afkomstig van het expansievat, in combinatie met water veroorzaakt het roesten van de ijzeren delen van de centrale verwarming. Dit probleem kan men verhelpen door de radiator te ontluchten, minstens een keer per jaar. Ontluchten kunt u doen door bij elke radiator het ontluchtingsventiel open te draaien, tot er water uit loopt. Bij het ontluchten moet u er ook opletten dat het water niet in het rond begint te spuiten, maar dat u het opvangt. Daarna moet de druk in het systeem weer verhoogd worden, door middel van het kraantje aan de boiler waarmee u water kunt toevoegen aan de installatie. Door water toe te voegen stijgt de druk. Zorg er wel voor dat u de drukmeter in de gaten houd! Ga nooit over de maximale druk, want dan kunt u lekken krijgen.
Ook als u water hoort stromen in een doet u er goed aan deze te ontluchten. Vergeet ook nu weer niet de druk terug op te voeren. Als u een soort geruis hoort kan dit ook te wijten zijn aan een te hoge druk in de centrale verwarming. Het geluid kan ook krakend zijn, dit komt omdat de buizen niet genoeg uit kunnen zetten voor het warme water. De opening rond de buis groter maken is dan de boodschap!
Als uw radiatoren aan de onderkant warm zijn en vanboven koud, komt dit door lucht in het systeem, dus ook dit kunt u oplossen door te ontluchten. Indien echter de onderzijde koud is, kan dit veroorzaakt worden door vuil of roest. De enige oplossing hiervoor is de radiator laten spoelen. U laat dit best door een vakman doen.

Radiator

Het kan natuurlijk ook zijn dat een radiator helemaal koud blijft, dan kan het zijn dat er te weinig water aanwezig is in het circuit door bijvoorbeeld een lek. U kunt proberen te ontluchten en de druk weer op peil te brengen, als dit niet helpt raadpleegt u beter een specialist. Maar dit kan ook veroorzaakt zijn door vuiligheid in het systeem. Dan is een reiniging nodig. 
Nog een probleem kan zijn dat de radiators die het dichtst bij de verwarmingsketel staan sneller warm worden en veel warmer zijn dan de radiators die verder verwijderd zijn van de ketel. Men kan dit simpelweg oplossen door de regelknop van de radiatoren dichtst bij de ketel minder open te draaien. Op die manier is er nog genoeg warm water over voor radiatoren die minder dicht bij de ketel staan. 
Soms gebeurt het ook dat de radiatoren op de bovenverdieping warm worden als het warm water aanstaat, ook al staat de verwarming niet aan. Dit komt omdat de terugslagklep niet goed werkt. Die klep zorgt er normaal voor dat het water in één richting stroomt, als deze kapot is stroomt het water dus ook naar de radiatoren. U dient deze te vervangen als het kapot is. Het kan ook gebeuren dat de waakvlam van de ketel niet meer brandt, of soms uitgaat. Als de installatie een poosje niet gebruikt is geweest, is het mogelijk dat er nog lucht in de leidingen van het gas zit. Probeer dan steeds weer de waakvlam proberen aan te steken, na een tijdje is het probleem opgelost. U dient wel vijf minuten te wachten om hem nog eens te proberen ontsteken, dit omdat er anders te veel gas kan vrijkomen. Indien dit echter niet het geval is, ligt het misschien aan de thermokoppel. Normaal mag u pas na twintig tot zestig seconden een klik horen als u de waakvlam uitblaast. Als de waakvlam geel van kleur is, poetst u best de waakvlabrander eens. Lekkage is ook een vervelend probleem. U kunt dit te weten komen als u steeds de centrale verwarming moet bijvullen, maar het expansievat is in orden. Als u vaak de centrale verwarming moet bijvullen, zonder dat er ergens een lek is, ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan het expansievat.

Verschillende radiatoren

Er bestaan natuurlijk ook verschillende soorten radiatoren. Een eerste soort zijn de klassieke radiatoren, die zowel via stralingen als convectie warmte afgeven. Bij convectie plant de warmte zich verticaal voort in het water en door die stijging van de warmte wordt de woning verwarmt. Maar de radiator geeft vooral warmte af door stralingen, veroorzaakt door de temperatuur van het water. Deze klassieke radiatoren zorgen voor een enorm warmtecomfort, door de goede combinatie van twee verwarmingsvormen.
Een tweede soort zijn convectieradiatoren. Een convectieradiator wekt vooral warmte op via convectie, en slechts in zeer kleine mate door warmtestralingen. Dit soort radiatoren heeft als voordeel dat er een zeer korte opwarm- en afkoelingstijd is. Ook heeft het een hoog rendement, en er wordt gelijkmatig verwarmd.
Nog een mogelijkheid is vloerverwarming. Een voordeel hiervan is alvast dat het onzichtbaar is. Ook wordt er zeer gelijkmatig opgewarmd. Vloerverwarming kan men echter ook nog opdelen in verschillende types. Bij het natte systeem liggen de buizen helemaal in de vloer, die een extra warmte-isolerende laag heeft. De verwarmingsbuizen van het droge systeem liggen volledig in de isolatie, dus dan heeft de vloer maar ongeveer vijf centimeter extra dikte nodig. Bij het halfdroge systeem liggen de buizen op isolatieplaten.

Isolatie platen

Ook luchtverwarming behoort tot de mogelijkheden. Hierbij gebeurt de warmteafgifte via roosters. Vooral de snelle verwarming van de ruimte is een voordeel.
Bij stralingswarmte wordt de warmte rechtstreeks veroorzaakt door warmtestralen en is te vergelijken met de warmte van de zon of van een houtvuur. Dit is volgens velen de aangenaamste warmte. Het is plaatselijker dan convectiewarmte, maar het duurt langer eer de kamer op temperatuur is. Convectiewarmte heeft als voordeel de snelle reactie en een gelijkmatiger verwarming.
Waarop letten bij aankoop? Eer zijn verschillende aspecten, namelijk: de warmte afgifte capaciteit, de esthetiek en natuurlijk ook de prijs. Dit laatste kan enorm variëren bijvoorbeeld een sierbadkamerradiator kan tot 850 euro kosten terwijl een gewone radiator tot 350 euro kost.

De verwarmingsketel

Cv reparatie

De verwarmingsketel is het deel van de centrale verwarmingsinstallatie dat voor de opwarming van het water zorgt. Er bestaan echter heel wat verschillende verwarmingsketels. Allereerst kan je onderscheid maken tussen een gewone verwarmingsketel en een combiketel. Een combiketel zorgt niet alleen voor de verwarming, maar ook voor warm tapwater.
Ook volgens het rendement kunt u verwarmingsketels indelen.
Vanaf een rendement van 83% (83% van de energie wordt omgezet in warmte) spreekt men van een verbeterd rendement.
Een ketel met een hoog rendement hergebruikt de warmte van de verbrandingsgassen door middel van een warmtewisselaar. Hierdoor gaat er dus veel minder energie verloren, en moet het water minder opgewarmd worden. De warmtewisselaar koelt de verbrandingsgassen af, en met deze warmte wordt het water voorverwarmd, dus is er minder energie nodig om het water nog verder op te warmen. Hoog rendement kan verdeeld worden in HR100 (90% rendement), HR104 ( vanaf 94% rendement) en het hoogste is HR107 (96% rendement).
Nog zuiniger zijn condensatieketels. Dit soort ketels kan nog meer warmte opnieuw gebruiken doordat ze het vocht dat vrijkomt tijdens de verbranding van de gassen condenseren. Daaruit wordt er nog extra warmte gehaald.

Warmte straling

Energie besparen? Vindt meer informatie op Rijksoverheid/energie .

Recent is de ontwikkeling van een ketel die voor de verwarming van de woning zorgt, en met de warmte die over is elektriciteit opwekt.
De ketel heeft meestal ook één of meerdere labels. Het HR- label staat voor hoog rendement. Schonere verbranding, SV- label, wil zeggen dat NOx uitstoot zo laag mogelijk gehouden wordt. Het NZ- label staat voor Nave warmer Zonneboiler. Dit soort ketel verwarmt het water uit een zonneboiler na als het in de zonneboiler zelf niet warm genoeg wordt.
U heeft de keuze tussen een vloermodel of een wandketel. Deze ketels werken volledig hetzelfde, alleen heeft een wandketel een kleiner rendement.
Meestal geldt de regel: hoe meer rendement, hoe duurder uw ketel. Maar denk er wel bij na dat u dat prijsverschil snel terugwint doordat u zuiniger verwarmt. Meestal wint u de meerprijs van een duurdere verwarmingsketel binnen de 5 jaar terug.

het formaat van uw centrale verwarming

CV ketel

Bij de keuze van een verwarmingsketel is het zeer belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het vermogen van de verwarmingsketel niet te groot of te klein is voor uw woning. Als u een te kleine verwarmingsketel kiest, dan zal die teveel moeten aanslaan, wat zeer veel verbruikt. Een ketel met een te groot vermogen zorgt ervoor dat er veel minder zuurstof aanwezig is in de woning, en dit geeft een onprettig gevoel. Hoe kleiner het rendement van de ketel, hoe lager de kostprijs, maar ook hoe hoger het verbruik. Het is dus aangeraden om een deskundige te laten langskomen vooraleer u een verwarmingsketel aanschaft. Die houdt rekening met de isolatie, het soort bebouwing (open of gesloten), kelder, aantal radiatoren, Zo kan hij berekenen welke ketel voor het beste comfort zorgt in uw woning.

U zal ook moeten kiezen tussen een open of een gesloten verbrandingssysteem. Een ketel met een open verbrandingssysteem zuigt lucht aan uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. Bij een gesloten systeem is er een ingebouwde ventilator en een pijp. De lucht die nodig is om te verbranden wordt dan van buiten gehaald. Een open systeem is meestal goedkoper, maar het doet wel de kwaliteit van de lucht binnenshuis verminderen. Zo’n toestel moet altijd in een zeer goed geventileerde ruimte geplaatst worden.

Nog een keuze die u moet maken is de keuze tussen een vloer- of wandketel. Een wandketel is niet zo groot en ook niet erg zwaar, wat er voor zorgt dat u ze bijna overal kunt installeren. Maar in grote woningen kan het zijn dat een wandketel niet volstaat qua vermogen. Dan is een vloerketel een betere optie.

Informatie over waterpompen vindt u hier: Rijksoverheid over waterpompen.

Informatie over duurzame energie vindt u hier: De overheid over duurzame energie.Kijk ook goed naar labels op de verwarmingsketel, zoals het Schonere Verbrandingslabel, het Nave warmer Zonneboilerlabel, Comfort Warm Waterlabel,… Deze kunnen u ook helpen bij het kiezen van een zo goed mogelijke Cv-ketel.

Los van de brandstof zijn er ruwweg drie grote categorieën van verwarmingsketels, ingedeeld volgens rendement: de conventionele verwarmingsketel haalt een rendement van 50 tot 80%. De rest van de verbrandingswarmte gaat via de schouw verloren. Dit is een verouderd type dat eigenlijk niet meer geïnstalleerd zou mogen worden. De hoogrendementsketels halen een rendement van minstens 80 tot 85% bij aardgas (HR+ label) en minstens 93% bij mazout (Optimaz label). Condensatieketels halen een rendement van minstens 91 tot 97% bij aardgas (HR Top label) en minstens 97,5% bij mazout. Deze ketels laten de waterdamp in de rookgassen condenseren om zo het verwarmingswater voor te verwarmen. Het rendement van de condensator wordt opgeteld bij het rendement van de ketel. Op die manier zijn rendementen tot 109% mogelijk.

Besparen op stookkosten


Bij een condensatieketel kan je tot 40% van de prijs terugkrijgen via belastingvermindering. Typische prijzen van verwarmingsketels (20-24KW) : +- 2.750 euro voor een ketel op stookolie en +- 2.400 euro voor ketel op aardgas. Hierin zijn de installatiekosten inbegrepen. Hoe groter de verwarmingsketel hoe duurder. Ook voor een condensatieketel zal meer moeten worden betaald. Daarnaast moet als je kiest voor stookolie nog een stookolietank worden geïnstalleerd (typisch prijs voor dubbelwandige stookolietank 5.000 liter: 4.000 euro). Natuurlijk mogen ook niet de radiatoren en thermostaat worden vergeten. Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Dimensionering van een ketel

Thermostaat

Dimensionering van een verwarmingsketel wil zeggen: het bepalen van het vermogen van de ketel. Het is zeer belangrijk dat uw verwarmingsketel juist gedimensioneerd is want dit kan u verbruik aanzienlijk beperken. Daarbij worden ook de kosten beperkt. (zowel de kosten van een nieuwe ketel: typisch ongeveer 50 tot 100 euro extra per KWthermisch als de kosten van uw verbruik). Ook kunt u de uitstoot van vervuilende gassen beperken.

De grootte van een verwarmingsketel kan met behulp van een aantal vuistregels of via een berekening worden bepaald. Hij wordt zodanig gedimensioneerd dat hij bij pieklast, zijnde bij extreme koude nog genoeg warmte kan leveren.

Bereken hier het vermogen dat u nodig heeft: Berekenen vermogen

Een verwarmingsketel die over gedimensioneerd is heeft meer verlies bij stillegging, en stoot ook meer vervuilende gassen uit. Ook zal de over gedimensioneerde veel meer moeten afslaan en terug opstarten. Dit is zeer energieverspillend en veroorzaakt ook veel uitstoot van vervuilende gassen. Een onder gedimensioneerde verwarmingsketel heeft als gevolg dat u veel minder comfort heeft in uw woning.

Als u uw ketel vervangt is het niet slim om gewoon het vermogen van de bestaande ketel zonder meer over te nemen. U moet opnieuw de juiste berekeningen maken. Ook het vermogen van alle bestaande radiatoren samentellen is niet zo’n goed idee.

Er wordt vaak uitgegaan (voor slechtere geïsoleerde woningen) van de formule: 60W/m3. Ook dit is geen goede formule, het leidt tot over dimensionering. Een nauwkeuriger vuistregel is: het vermogen van de geïnstalleerde ketel mag niet groter zijn dan 15 tot 25 W/verwarmde m³ (huis met K35 tot K55) en het elektrisch vermogen van de circulatiepomp moet in de buurt liggen van 1 à 2 duizendste van het vermogen van de ketel.

Een exacte berekening is complex en tijdrovend. Via software kan u op basis van de oppervlakte en samenstelling van de muren, de gewenste binnentemperatuur, isolatieniveau, oriëntatie uw verwarmingsketel dimensioneren.

Het zou duidelijk moeten zijn: de dimensionering van uw verwarmingsketel heeft een grote impact op uw verbruik en het comfort in uw woning. U laat dit dus best door een specialist berekenen.
 

Verschillende merken ketels
Intergas: Intergas cv-ketels staan bekend om hun hoge rendement.
Remeha: Remeha staat voor innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid.
Atag: Atag is al leverancier van cv-toestellen sinds 1948.
Vaillant: Een Vaillant cv-ketel biedt u optimaal comfort en kwaliteit.
Nefit: Nefit is een koploper op het gebied van verwarming.
AWB: AWB garandeert een goede verhouding in kwaliteit en prijs. 

Er bestaan tientallen merken verwarmingsketels, en het de keuze voor een bepaald merk is niet echt gemakkelijk. Daarom hier een overzichtje van enkele belangrijke merken van verwarmingsketels. Een eerste merk is Junkers. Dit merk biedt verwarmingsketels van een goede kwaliteit aan, en het houdt ook rekening met het milieu. Wat ook handig is, is dat Junkers al zeer lang met dezelfde aansluitingen werkt, het is dus niet moeilijk om een oud apparaat te laten vervangen door een nieuwer. Junkers heeft ook oog voor de nieuwe ontwikkelingen op gebied van verwarmingsketels. In België is de enige invoerder van Junkers verwarmingsketels Servico, gevestigd in Aartselaar. Ook Vaillant is een marktleider in Europa. Vaillant heeft een zeer ruim aanbod aan verschillende ketels, maar de kwaliteit is wel minder goed in vergelijking met andere merken. Er zijn veel problemen bekend met deze ketels. Iets duurder, maar wel van goede kwaliteit, zijn de Viessman ketels. Er zijn verschillende ketels van dit merk die prijzen gewonnen hebben. Twee van hun ketels wonnen de Red Dot Design award in 2007, dit is een award die producten op hun design en kwaliteit beoordeeld. Wie een Viessmann ketel koopt krijgt zeker waar voor z’n geld.

Populair zijn ook de Atag ketels. Ook dit zijn over het algemeen goede ketels, waar er meestal niet zoveel problemen mee zijn. Het merk Bosch, bekend van afwasmachines, stofzuigers, boormachines produceert ook verwarmingsketels. Zoals vele andere producten zijn ook hun ketels behoorlijk kwaliteitsvol. AWB cv-ketels zijn al sinds 1934 toonaangevend. Ze hebben voor elke woning wel een gepaste ketel. Ook Intergas staat bekend voor z’n kwalitatieve ketels. Daarnaast zijn er nog heel wat andere merken waaruit u kunt kiezen. Bij het kiezen van een merk voor uw verwarmingsketel moet u met heel wat rekening houden. De prijs is natuurlijk belangrijk, en let ook goed op de kwaliteit. Maar vergeet ook niet na te gaan of het bedrijf garantie geeft op z’n ketels.

Soorten verbranding kachels

Een kachel is in het algemeen geschikt voor de verbranding van één soort brandstof:

  • gaskachel.
  • houtkachel.
  • pelletkachel.
  • turfkachel.
  • kolenkachel.
  • oliekachel, op huisbrandolie (mazout)
  • petroleumkachel, op petroleum (kerosine)
  • allesbranders kunnen meerdere soorten brandstof gebruiken, zoals hout, turf en steenkool.

Een kachel is een verwarmingstoestel die warmte afgeeft door middel van het verbranden van een brandstof. De kachel kan op gas, hout, kolen, olie, elektriciteit of petroleum werken. Ook bestaat er een onderscheid tussen convectiekachels en kachels die verwarmen met stralingswarmte. Een convectiekachel geeft vooral luchtwarmte af, de opgewarmde lucht wordt uit de kachel geblazen. Bij een kachel die met stralingswarmte werkt wordt de warmte opgeslagen in de stenen. Daarna wordt de warmte langzaamaan losgelaten in de ruimte. Binnen de stralingswarmtekachels worden er tegelkachels, leemkachels en speksteenkachels onderscheiden. Ook andere massieve stenen kunnen worden gebruikt. Een kachel zorgt voor een gezellige warmte in één kamer, meestal de woonkamer.
Het verschil met een haard is dat een kachel niet ingebouwd is en een haard wel. Ze werken allebei op dezelfde manier, maar meestal heeft een kachel een hoger rendement. Een kachel neemt wel meer plaats in dan een haard.
Een kachel zorgt voor een aangename warmte in bijvoorbeeld de woonkamer, maar kan tevens fungeren als warmteproductie voor de centrale verwarming of voor warm water. Ook kunt u een kachel gebruiken om het water voor te verwarmen, zodat u minder energie verbruikt. Een nadeel is wel dat telkens als u de radiatoren wil doen werken of warm water wilt, de kachel moet branden. Daarom is het handig dat u ook nog een aparte centrale verwarmingsinstallatie heeft.

Zeer belangrijk voor een goede werking van uw kachel en een goed rendement is de luchtaanvoer- en afvoer. Er zijn twee soorten systemen waar u uit kunt kiezen: een gesloten systeem en een open systeem. Een open systeem haalt de nodige zuurstof uit de omgeving. De lucht wordt afgevoerd via een schoorsteen. U moet er wel op letten dat als u voor een open systeem kiest, dat u voldoende ventileert want anders kan u problemen krijgen. Bij een gesloten systeem wordt de lucht door een gesloten circuit aan- en afgevoerd. Hiervoor is er geen schoorsteen meer nodig. Een gesloten systeem is ook veiliger.
Net als bij centrale verwarming is bij een kachel de dimensionering heel belangrijk. Er moet gekeken worden hoe groot de ruimte is, of er goed geïsoleerd is… Als u de kachel over dimensioneert zal de kamer veel te snel warm worden, en dit is niet aangenaam.
Vooraleer u een kachel koopt informeert u u dus best eerst goed.

De openhaard

Open haard
KostenpostGemiddelde prijs
Vrijstaande kachel€1.250 – €3.250
Inzethaard€2.000 – €3.000
Inbouwhaard€2.500 – €7.500
Installatiekosten€500 – €1500

Meestal dienen open haarden enkel als sfeerbrengers. Ze bieden een slecht verbrandingsrendement en geven dikwijls rookoverlast. Dit kan deels worden verholpen door de installatie van een inbouwcassette en het voorzien van een nieuwe roestvrij stalen buis als schoorsteen. Het grootste gedeelte van de warmte verdwijnt door de schoorsteen zodat klassieke open haarden een rendement halen van 20%.

Belangrijk voor de goede werking van een open haard zijn: de open haard moet op een centrale plaats staan, de schoorsteen moet voldoende lang zijn, en de snelheid van verbranding moet kunnen geregeld worden. Een klassieke open haard verbruikt ook enorme hoeveelheden lucht wat problemen veroorzaakt vooral bij geïsoleerde woningen, nl. het ontstaan van een onderdruk.

Het enige wat men kan doen om het rendement te verhogen en de rookoverlast te verminderen is glazen deurtjes voor de open haard te zetten. Dit zal echter weinig soelaas brengen. Beter is het om met een inbouw cassette te werken die het rendement verhoogt tussen de 40 en 60%, echter een hoog rendement houtkachel haalt gemakkelijk 70 tot 80%.

Een inbouwcassette zorgt er voor dat een open haard die totaal niet geschikt is om een woning te verwarmen omgebouwd kan worden tot een meer doeltreffende kachel. Ze zijn zodanig gebouwd dat ze de warmte afgeven aan de ruimte en niet door de schoorsteen laten ontsnappen. Dit komt omdat ze dubbelwandig zijn. De binnenste wand, deze die het kortst bij het vuur is wordt warm en de lucht die gevangen zit tussen beide wanden wordt opgewarmd en afgegeven aan de kamer.

Subsidie voor palletkachels.