Duurzame led verlichting ter vervanging van gloeilampen

Ledverlichting is tegenwoordig immens populair en bijna niet meer weg te denken uit vele huishoudens. Dit komt vooral door de mogelijkheid om energie te besparen en verhoogde lichtopbrengst te genereren. Daarnaast is ledverlichting duurzaam en daarmee voor iedereen toegankelijk en verkrijgbaar.

Bepaal uw eigen led-kleur

Eén van de voordelen van de ledlamp is dat deze in tegenstelling tot de gloeilamp van kleur kan veranderen. Daarnaast kan deze overal toegepast worden en daarmee dus zorgen voor een grote mate van flexibiliteit. Zoals u kunt lezen, kan er met ledverlichting energie bespaard worden, iets waar we op deze planeet steeds vaker mee bezig zijn.

Milieubelang

Op het ogenblik denken de Nederlandse- en de Europese overheid hier hetzelfde over. Heel Europa is zich hier bewust van geworden, vandaar dat er verschillende stimuleringsprogramma’s zijn opgezet. Door gloeilampen te vervangen door ledverlichting kunt u energie besparen, waardoor de CO2-uitstoot teruggebracht kan worden en het wereldklimaat verbeterd kan worden.

Duurzaamheid

De efficiëntie van licht wordt uitgedrukt in Lumens per Watt. Dit is de éénheid van licht, waarmee aangegeven wordt hoe sterk het licht is dat vanuit een lamp komt. Watt staat voor het aantal energie dat de lamp verbruikt. Des te hoger de Lumens per Watt, hoe efficiënter de lamp energie uitstoot. Ledlampen zijn duurzamer dan gloei- en halogeenlampen. Een ledlamp gaat ongeveer 50.000 uur mee, daar waar een gloeilamp 1.000 uur meegaat en een spaarlamp 5.000 uur. Ledverlichting ter vervanging van gloeilampen is minder gevoelig voor trillingen. Er wordt hier geen gebruik gemaakt van gloeidraad, waardoor de lamp ook niet kapot kan gaan.

Veiligheid

De mate van veiligheid heeft vooral te maken met de warmteontwikkeling van de ledlampen. Een gloeilamp gebruikt 10% om licht af te geven en zet 90% van de energie om in warmte. Een ledlamp doet dit op een andere manier, gezien maar 10% wordt omgezet in warmte. Deze wordt dus niet heet en zorgt voor een uitstekende opbrengst van licht. Ledverlichting is uiterst geschikt op plekken waar veel kinderen komen of anders in een groot winkelcentrum.

Belangrijke voordelen

De voordelen van ledverlichting zullen hier bekeken worden ten opzichte van gloei- en halogeenlampen en ten opzichte van spaarlampen- en Tl-buizen. Ledverlichting gaat ten opzichte van gloei- en halogeenlampen langer mee, wordt niet heet, is schokbestendig, energiezuinig en heeft geen UV stralen. Vergeleken met spaarlampen of Tl-buizen heeft ledverlichting warme, sfeervolle kleuren, geen opstarttijd en geen kwik.

Installatie

Het aansluiten van ledverlichting lijkt in eerste instantie complex, maar is zeker goed te installeren voor de gemiddelde persoon. Enige technische kennis is altijd mooi meegenomen. Voor het aansluiten van ledverlichting heeft u profielen, aansluitmateriaal, connectors, RGB controllers, dimmers, adapters en een trafo nodig. Komt u er zelf toch niet uit? Schroom niet, en neem contact op met een specialist van Interlux. Ze helpen u graag.