Zonnepanelen zijn een duurzame, maar ook een kostbare investering. De meest voor de hand liggende optie is om zonnepanelen te financieren met uw spaargeld. Dit is een verstandige investering, omdat zonnepanelen meer opleveren dan wanneer het geld op uw spaarrekening blijft staan. Niet iedereen heeft echter genoeg geld achter de hand om de zonnepanelen zomaar te kunnen betalen. In deze gevallen zijn er andere mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen.

Hypotheek

Het plaatsen van zonnepanelen wordt gezien als een verbetering van uw woning. U kunt er dan ook voor kiezen om de zonnepanelen binnen uw hypotheek te financieren. Het onderbrengen van de investering in uw hypotheek kan gunstig zijn dankzij de hypotheekrenteaftrek. U kunt de mogelijkheden overleggen met een hypotheekadviseur. Het financieren van zonnepanelen binnen uw hypotheek is vooral gunstig als u van plan bent om te gaan verhuizen en de zonnepanelen meteen mee kan financieren binnen uw nieuwe hypotheek. Spreek, voordat u daadwerkelijk gaat verhuizen, met de aannemer af dat u van plan bent de zonnepanelen te laten plaatsen. Deze kan hier dan rekening mee houden voordat de plannen gemaakt worden.

Collectief

U kunt een stuk voordeliger uit zijn wanneer u zonnepanelen via een collectief aanschaft. Mensen die zonnepanelen willen kopen kunnen zich aansluiten bij een collectief. Het collectief kan dan een grote order plaatsen, waardoor er geprofiteerd kan worden van extra kortingen. Als consument kunt u profiteren van deze korting en kunt u voordelig zonnepanelen aanschaffen.

Energieleverancier

U kunt zonnepanelen ook aanschaffen via uw energieleverancier. Deze hanteren vaak een all-in prijs, waardoor u met één totaalprijs klaar bent. Ook geven energieleveranciers regelmatig korting op zonnepanelen voor vaste klanten of bieden ze een regeling aan, waarbij u de zonnepanelen in termijnen kan terugbetalen.

Zonnepanelen worden steeds voordeliger

Hoewel de landelijke subsidies voor zonnepanelen zijn stopgezet, zijn er dus veel mogelijkheden om zonnepanelen voordelig te kunnen financieren. Maar ook zonder subsidies, gunstige leningen of btw voordeel is het aanschaffen van zonnepanelen een interessante investering. Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren goedkoper, maar ook effectiever geworden. De terugverdientijd van zonnepanelen zonder subsidies of btw voordeel ligt gemiddeld rond de 10 jaar en met een levensduur van minstens 25 jaar betekent dit een mooie winst. De besparing die u kunt behalen met zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden bespaart ongeveer € 75 per jaar met zonnepanelen, maar als uw zonnepanelen meer elektriciteit opleveren kan deze besparing ook gemakkelijk oplopen tot wel € 300 per jaar. Het is de verwachting dat de prijs van elektriciteit van uw energieleverancier in de toekomst zal blijven stijgen. U heeft dus een grote kans dat de besparing met zonnepanelen alleen nog maar toe zal nemen. Zonnepanelen blijven dus een goede keuze.