Een groen dak – doe-het-zelf

Een milieuvriendelijk en goed geïsoleerde dak is de nieuwe trend van deze tijd. Een groen dak dat aangebracht kan worden op uw schuur, carport of fietsenstalling. De planten op het groene dak zetten koolzuur om in zuurstof. Hierdoor helpt u niet alleen uw eigen omgeving aan goede luchtkwaliteit, maar zelfs die van de grote stad. Een groen dak blijft altijd warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Alleen maar voordelen

Het hebben van een milieuvriendelijk dak heeft nog meer voordelen. U maakt deel uit van een groep mensen die gezamenlijk helpen om stadshitte door middel van groene daken terug te brengen. Hiernaast helpt u planten en insecten in leven te houden met een groen dak. Breng groen terug in uw omgeving en laat het zwarte dakenlandschap verdwijnen. De isolerende werking van het dak zorgt voor een besparing op energie. Het is onderhoudsvriendelijk en kan bij goede drainage ongeveer 30 jaar meegaan.

Twee soorten groen

Er zijn twee varianten van een groen dak. De eerste is extensief. Deze is voor de sier en kan niet belopen worden. De tweede is een intensief dak. Dit is eigenlijk meer te vergelijken met wat u in tuinen aantreft en ook belopen kan worden. Voor een intensief dak gelden echter andere voorwaarden vanuit de gemeente. Zaken als dakbelasting en bouwvergunning spelen hierin een belangrijke rol.

Bouwvergunning aanvragen

Voor de aanleg van een intensief groen dak moet altijd een vergunning aangevraagd worden. Bij een extensief groen dak ligt dat aan de grootte en het gewicht. Bij een gewicht van meer dan 200 kilogram per vierkante meter of als de dikte van de substaatlaag meer dan 20 centimeter is, moet er een vergunning aangevraagd worden. Om groene daken te stimuleren kan er in sommige gevallen subsidie aangevraagd worden bij de gemeente. Dit doen hun omdat een groen dak de luchtkwaliteit verbeterd en het regen afvoerstelsel minder wordt belast.

Een groene dak zelf aanleggen

Zelf een groen dak plaatsen is goed te doen. Dit geldt tot dusver voor een extensief groen dak. Een intensief groen dak kunt u het beste door een professional laten doen.

Hoe pak je het aan?

Om een groen dak aan te leggen heeft u een beschermvlies, substraatlaag en vegetatiemat nodig. Begin met het dak goed schoon te vegen en breng een boldraadrooster aan op het gat van de regenpijp. Leg vervolgens een strook grof grind rond het rooster zodat er geen substraat in kan spoelen. Het laatste gedeelte van de aanleg begint bij het uitrollen van het vlies en het (handmatig) verdelen van het substraat. Om schade te voorkomen kunt u het beste geen scherpe voorwerpen gebruiken. Het is wenselijk om jonge planten te gebruiken in het substraat of anders een vegetatiemat uit te rollen.

Kant en klaar verkrijgbaar

De groene matten zijn kant-en-klaar verkrijgbaar en worden geleverd met beschermfolie, substraat en vegetatie. Ze hoeven alleen maar uitgerold te worden en uw groene dak is klaar.

Meer weten? Ga dan naar FRCE.be Dakwerken.