Veel gestelde vragen m.b.t. isolatie

Wat is condensatie

Wanneer de lucht veel vocht bevat, krijg je last van condensatie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens het koken of tijdens het douchen. Het vocht komt op koude oppervlakken en veranderd in condens. Als het vocht blijft hangen in het bouwmateriaal en niet wordt afgevoerd, gaat dit schimmelen. Daarom moet vocht ook goed naar buiten kunnen en dat kan enkel door goede ventilatie.

Wat is een koudebrug?

isolatie koudebrugEen plaats waar de isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten of waar het constructiedeel niet met thermische isolatie doorloopt, noemt men een koudebrug. Door deze constructiedelen ontsnapt veel warmte. Echter komt er ook warme buitenlucht binnen, dat condenseert bij het contact met koude oppervlakten. Deze condens veroorzaakt geurhinder en schimmelvorming.

Is isoleren met dikke isolatiematerialen beter dan isoleren met dunne isolatiematerialen?

De I-waarde is een ander woord voor isolatiewaarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Als je het de zelfde isolatiefactor wilt met een hogere waarde, moet het isolatiemateriaal dikker worden aangebracht.

Isolatie Tips

 • Hoewel het isoleren van je woning soms een prijzige opgave lijkt, is het meestal een eenmalige investering. Hierdoor geniet je levenslang van comfort en heb je al snel winst op het energiegebruik.
 • Doordat ongeveer 20% van de warmte door de vloer verdwijnt, is het een goed idee om de vloer goed te isoleren. Zonder isolatie is de gemiddelde vloertemperastuur ongeveer 11 graden, wat niet altijd erg prettig is. Zeker omdat we bijna de hele dag in contact zijn met de vloer.
 • De beste manier van het plaatsen van uw isolatieplaten is door ze in de lengterichting te plaatsen in halfsteen verband. Hierdoor verspringen de verticale naden.
 • Naden kun je vermijden door op de juiste hoogte mortelvoeg aan te brengen.
 • Zorg ervoor dat het volledige oppervlakte van de muren, daken en vloeren geïsoleerd worden. Ook bij hellende daken moet dit gebeuren. De extra materiaalkosten zijn meestal relatief weinig.
 • Isoleren vanaf de binnenkant van de muur, is een manier van isoleren dat niet altijd kan. Het is voornamelijk een noodoplossing en er wordt aangeraden om eerst bij een aannemer of architect te vragen of uw huis hier geschikt voor is.

Fabels met betrekking tot isolatie

 • Door teveel isolatie krijg je last van schimmel.

De term isolatie wordt op twee manieren gebruikt. Voor de zo geheten thermische isolatie en voor het luchtdicht afsluiten van kieren en spleten. Het tweede wordt ook wel over isolatie genoemd. Bij over isolatie wordt alles in de constructie volledig luchtdicht afgesloten en wordt er geen rekening gehouden met de noodzaak aan de ventilatie van een gebouw. Hierdoor heeft overisolatie niets te maken met de dikte of isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal.

 • Door de luchtlaag in de spouw, is isolatie niet meer nodig.

Hoewel stilstaande lucht goed isoleert, is de lucht die in de spouw zit niet stilstaand. De lucht beweegt de hele tijd en laat daardoor warmte en kou door en heeft daardoor geen isolatiewaarde.

 • Door met isolerende stenen te bouwen, haal je ook zonder isolatiemateriaal de U-waarde.

De gemiddelde binnenmuur van isolatiesteen heeft een I-waarde van 0,6 tot 1 W/mk. Dit is echter niet goed genoeg volgens de strenge normen. Zonder isolatie voldoet de vertrouwde binnenmuursteen van 14 cm niet meer aan de verbeterde EPB-norm.

 • De ventilatie in de spouwmuur wordt verhinderd door teveel isolatie. Op deze manier kan het buitenblad niet drogen.

Doordat het grootste deel van het vocht gewoon naar buiten verdampt, heeft het drogen van het buitenblad niets te maken met de ventilatie in de spouw.

 • Grote hoeveelheden water worden opgenomen door glaswol.

Glaswolisolatie bestaat uit dunne, waterafstotende glaswolvezels. Door hun kleine oppervlakte is het niet mogelijk om water binnen te laten. Hierdoor zijn ze 100% waterafstotend. Dit is vergelijkbaar met de veren van watervogels.

Bron: Wavlo Isolatie uit Amsterdam