Zuinige keukenapparatuur, waarop letten bij de aanschaf?

Iedereen wil besparen op energieverbruik. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe keuken te letten op een aantal zaken. In samenwerking met Keuken-Nu.nl hebben we de diverse aandachtspunten op een rij gezet. Als eerste zijn dat de energie labels. Energielabel A+++ is één van de zuinigste. Let er op dat u zich niet verwart met energie labels A of A+. Deze zijn bij keukenapparatuur niet zuinig en staan zelfs bekend als de slechtste labels op de markt. Vervolgens kunt u specifiek per koelkast, vaatwasser, vriezer, kookplaat en combi oven bekijken welke daarin de zuinigste labels hebben.

Koelkast

Een koelkast zal gemiddeld één tot tweemaal vervangen moeten worden tijdens de levensduur van een keuken. Dit betekent dat het essentieel is om goed te letten op wat voor soort koelkast u aanschaft. Er zijn grofweg twee modellen te verkrijgen: een tafelmodel of een kastmodel. Hier geldt dat er goed gelet moet worden op de energieklasse van de koelkast. Energielabel A+++ zal de zuinigste koelkast zijn die u kunt aanschaffen. Kijk bij het kiezen van een zuinige keukenapparatuur altijd naar het geluidslabel. Een luide koelkast kan door veel mensen als vervelend ervaren worden. Het geluidsniveau van ene koelkast varieert meestal van 30 dB tot meer dan 50 dB.

Vaatwasser

Bij het kiezen van een vaatwasser is het belangrijk om te kijken naar het eco-kenmerk. Het eco-programma wast meestal goed schoon en is zuiniger dan standaard wasprogramma’s. Als de vaatwasser klaar is, zet deze dan uit. Zo zal u flink wat energie besparen. Ook het letten op de label kan veel verschil maken. De vaatwasser schijnt één van de zuinigste keukenapparatuur te zijn.

Vriezer

Factoren waar op gelet moet worden bij de aanschaf van een vriezer zijn de inhoud, invries capaciteit, energieverbruik en geluidproductie. Het belangrijkste hiervan is de netto inhoud. Denk daarbij wel aan het nadelige feit dat een grote vriezer met meer inhoud ook meer energie verbruikt.

Kookplaat

Binnenshuis kan er gekookt worden op gas of elektra. Als u elektrisch wil koken zijn er meerdere opties zoals: inductie, keramisch, halogeen of een ouderwets kookplaatje. Hier spelen factoren een rol zoals gemak, kosten, gebruik, veiligheid en hygiëne. Het grootste voordeel geniet u met koken op gas. De aanschafkosten zijn laag en u heeft geen nieuwe pannen meer nodig. Als zuinige keukenapparatuur voor u belangrijk is, bent u het beste af met een inductiekookplaat.

Combi oven

Een kant-en-klaar maaltijd opwarmen of een pizza bakken. Het kan allemaal met een combi oven en het is ook nog zuinig keukenapparatuur. Het voordeel ten opzichte van een solo magnetron is dat je veel meer opties heb dan alleen opwarmen en ontdooien. Voorbeelden hiervan zijn: de grill, crisp en stoomfunctie. Een echte aanrader voor de mensen die ruimte willen besparen.

Nog meer duurzame keuken oplossingen.