Een aangenaam woon- en werkklimaat

Onderstaand een aantal oplossingen die zorgen voor een aangenaam klimaatcomfort in huis. Door de juiste maatregelen te treffen houdt u uw woning op een energiebewuste manier op de perfecte temperatuur.

Aircosysteem koelen

Een airco met koelsysteem heeft zoals de naam al zegt het doel om de woning, kantoorpand of mogelijke opslagplaats te verkoelen. Zeker op hete zomer dagen wordt dit als een verademing beschouwd. Naast het feit dat een airco koelte geeft, regelt het ook de luchtvochtigheid. Als de lucht verzadigd is, kan uw lichaam problemen krijgen met de warmte af te geven aan de lucht. Hierdoor kunt u het erg benauwd krijgen.

Aircosysteem verwarmen

Sommige aircosystemen hebben echter een combifunctie. Deze combifunctie zorgt ervoor dat de airco op koude winterdagen het huis juist kan verwarmen. Toch wordt er aangeraden uw airco niet als volledige verwarming te gebruiken. Ten eerste omdat een airco meestal slechts een ruimte verwarmt. Ook is het soms goedkoper om gewoon met de cv-ketel uw huis te verwarmen.

Installateur inschakelen

Ben op zoek naar een installateur voor de installatie van een airco? Kijk dan op de site van Aximaref. Aximaref heeft ruime ervaring in airco installatie, onderhoud en reparatie.

Radiatorthermostaten

Wilt u een uitstekende en comfortabele temperatuurregeling? Plaats dan radiatorthermostaten op de verwarmingselementen. U regelt hiermee heel gemakkelijk de temperatuur per kamer of nog beter per leefzone. Het grote voordeel? U hebt overal in huis steeds de gewenste temperatuur zonder warmte- en comfortverlies. Het is dus niet langer nodig er elke keer weer aan te denken om de verwarming in de slaapkamer open of dicht te draaien.

RA 2000: Deze radiatorthermostaat is de enige in zijn soort met een dampgevulde kop. Dit garandeert een uiterst nauwkeurige temperatuurregeling. Zuinig omgaan met energie is hier het motto. Want wanneer de temperatuur van uw woning slechts 1 graad hoger ligt dan de insteltemperatuur dan kan uw energiefactuur al met 8 % stijgen. Reden genoeg dus om te kiezen voor hun uiterst nauwkeurige warmteregeling.

DANFOSS X-TRA COLLECTION: Deze is de jongste telg in het aanbod. Het past perfect in elk mooi interieur en is verkrijgbaar in verchroomd, verguld, geborsteld roestvrij staal en verschillende Ral-kleuren.

Klokthermostaten

U kunt de temperatuur in uw woning regelen met een eenvoudige klokthermostaat. Hij wordt in een centrale leefruimte (meestal de woonkamer) geplaatst en regelt de algemene warmtebehoefte van de ganse woning. De eenvoudigste uitvoeringen zijn vrij goedkoop en makkelijk te installeren. Ze hebben echter een groot nadeel: u moet heel alert zijn want als u er even niet aan denkt, is het net té warm of net té koud. Geef daarom liever wat meer geld uit en zorg voor een goede elektronische klokthermostaat. Die regelt de comfort- en spaartemperatuur per ingestelde dag- of weekindeling. Ze hebben minstens de volgende temperatuurregimes: ‘s nachts, overdag als u afwezig bent, overdag als u thuis bent, het weekend en een vakantieregeling. Ze regelen volgens uw leefgewoontes en het warmteverlies van de woning, constant de temperatuur in huis. Hij zal er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat de verwarmingsinstallatie wordt uitgezet een half uur vóór het ingestelde tijdstip voor het einde van de comfortperiode en benut op die manier optimaal de aanwezige restwarmte. Danfoss heeft twee types die beantwoorden aan deze eisen:

TP 5000: beschikt over volgende temperatuursregimes: nacht, overdag als u thuis bent, overdag als u afwezig bent, een weekend en vakantieregeling. U kan per dag tot zes verschillende temperatuurniveaus instellen.

TP 7000: beschikt over een 7-dagenprogrammering. Dus voor elke dag van de week een ander ‘warmteprogramma’. U kan er per dag tot zes verschillende temperatuurniveaus mee instellen.
Weersafhankelijke regeling

ECL Comfort: met deze weersafhankelijke regeling wordt de klokthermostaat enkel nog een bedieningspaneel. De volledige sturing gebeurt door een extra toestel dat in de buurt van de ketel staat en een buitenvoeler heeft. De vertrektemperatuur naar de radiatoren wordt elektronisch gestuurd en is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bijvoorbeeld: u vraagt een binnentemperatuur van 22° C. Vriest het dan zal het ketelwater automatisch warmer zijn dan op een zonnige najaarsdag.

Tips en fabels klimaatregeling

Bent u benieuwd naar handige tips op het gebied van klimaatregeling? Kijk dan op de tips en fabels pagina. Zorg dat u goed op de hoogte bent.