Zolder verbouwen naar een werkkamer – Plaatsen van een dakkapel

Sommige mensen denken dat een verbouwing van de zolder leidt tot waardevermindering van het huis. Dit is echter niet het geval. Een zolder ombouwen tot een hedendaagse leefruimte wordt tegenwoordig een stuk makkelijker. Vooral als de woning klein is, kan de waarde behoorlijk verhoogt worden. De zolderruimte kan betrokken worden bij de woning en met een dakkapel kunt u meer zit- en sta ruimte creëren.

Extra leefruimte

Door een extra kamer te maken voorkomt u het oude fenomeen van vechtende kinderen. Door de zolder om te toveren tot een extra kamer kan ieder kind zijn of haar gewenste kamer krijgen. De ruimte van de zolder is vaak beperkt, totdat er een loggia of dakkapel geplaatst wordt. Dit creëert extra leefruimte voor u en uw gezin. Zo kunt u de zolder is in richten als werkkamer, kinderkamer, 2e slaapkamer en ga zo maar door. Het dakkapel zorgt in vele opzichten voor een positieve toevoeging voor het huis.

Stappenplan

Een verbouwing en het plaatsen van een dakkapel begint bij een idee. Om te beginnen kunt u op papier zetten wat u precies wilt doen, wat u nodig zal hebben en welke kosten dit met zich meebrengt. Maak vervolgens een tekening op schaal, zodat er precies bekeken kan worden of het voorgenomen beeld in de realiteit ook haalbaar is. Handige en bruikbare computersoftware voor deze tekeningen zijn: Autocat en Google Sketchup.

Stap 2

De volgende stap is om de zolder compleet te slopen. Dit moet gedaan worden om de gipsplaten aan te brengen. Het kan natuurlijk zo zijn dat uw zolder al in goede conditie is en de gipsplaten nog in goede staat zijn. Dan hoeft u de zolder niet te slopen. Mocht u in deze fase nog andere gebreken ontdekken, probeer deze dan direct op te lossen alvorens het starten met de verbouwing.

Stap3

Na isolatie kan het dakkapel geplaatst worden. Zorg voor voldoende licht, loop en luchtruimte. Na het verwerken van de elektra kan het gips geplaatst worden tegen het schuine dak. Deze dienen vervolgens vastgemaakt te worden met gipsschroeven. U kunt nu beginnen met het afwerken van het gips. Schilder, behang of stuk alle oneffenheden weg.

Afwerking

Uw nieuwe zolder zal niet compleet zijn zonder vloerbedekking. Het hangt af voor wat de zolder gebruikt zal worden en vergeet aan het einde geen plinten te plaatsen. Deze zullen zorgen voor de ‘finishing touch’ en maken de ruimte pas echt af.

Vergunning

Let bij het plaatsen van uw dakkapel of er een (bouw)vergunning vereist is. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, variërend van ongeveer € 200 tot € 600. Nadat de aanvraag compleet ingediend is bij de gemeente, zullen uw bestemmingsplan, welstandsnota en bouwbesluit beoordeeld worden. Dit duurt ongeveer acht weken, dus houdt hier rekening mee.

Bron: Jarino Dakkapellen te Utrecht