In het jaar 2020 wordt het voor iedere woning in Vlaanderen verplicht om uitgerust te zijn met een werkende rookmelder. Dit is onlangs bepaald door de politieke partijen N-VA, D&V en Open Vld. Het doel van deze actie is om ervoor te zorgen dat de algemene brandveiligheid van veel woningen verbeterd. Momenteel is het alleen verplicht in nieuwbouwwoningen of woningen die gerenoveerd worden, dit is uiteraard niet de meerderheid van de woningen in Vlaanderen en daarom zijn de politieke partijen van mening dat het tijd wordt om dit te veranderen.

De aanleiding hiervan is het grootschalige onderzoek wat in 2014 uitgevoerd werd waaruit bleek dat Vlaanderen in verhouding met haar buurlanden in Europa bijzonder slecht presteert op het gebied van brandveiligheid. Momenteel is er in slechts 43 procent van alle woningen een rookmelder geplaatst, dit is uiteraard erg laag in verhouding met veel Europese landen en dit leidde dan ook tot zorg.

Algemene verplichtingen rookmelders

Een algemene verplichting van rookmelders is inmiddels getest en in verschillende landen uitgevoerd, een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Noorwegen. Hier is sinds 1991 al een algemene verplichting ingevoegd, en inmiddels is er in bijna iedere woning wel een rookmelder te vinden. De resultaten van deze algemene verplichting mogen er dan ook zijn, maar liefst 2,2 doden per miljoen inwoners bij woning brand. Wanneer er levens gered kunnen worden door overal een simpele rookmelder op te hangen is dit het altijd waard. Zoals Katrien Partyka van CD&V al aangeeft: “Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste mensen door woningbranden simpelweg niet wakker worden.” Vooral ’s nachts is het gevaarlijk voor de meeste mensen, branden overdag kunnen nog regelmatig gestopt worden. Een goed voorbeeld is de nachtelijke brand die op 15 december jongstleden plaatsvond in Berchem, hier zijn een jonge moeder en haar baby aan de dood ontsnapt doordat zij een rookmelder geplaatst worden.

Kijkend naar de resultaten van landen waarbij dit soort acties ingevoerd zijn is het zeker een stap in de juiste richting voor Vlaanderen om een algemene verplichting van rookmelders in te voeren. Ook het voorbeeld van de jonge moeder en haar baby zorgen ervoor dat het duidelijk wordt dat het om mensenlevens gaat. Vooral wanneer het een simpele upgrade zoals een rookmelder is wordt het duidelijk hoe simpel dit eigenlijk te doen is.

Bronvermelding: IEH.be, expert in brand- en inbraakbeveiliging.