Wat te doen bij een scheur in de gevel?

Als je schade aan je huis hebt, is dat altijd bijzonder vervelend. Echter is het wel zo dat het ene mankement ernstiger is dan het andere. Er zijn dus verschillende gradaties. Tot de ergste vormen van schade aan je huis behoort het hebben van een scheur in één van de wanden en dan met name een scheur in de gevel. Wanneer je dit hebt, kunnen zich de problemen namelijk in een rap tempo opstapelen, waardoor je flinke schadeposten krijgt. Gebeurt dit niet voordat je verhuist naar een ander huis, dan zal je altijd nog zien dat een taxateur op basis hiervan het huis flink wat lager zal taxeren. Een scheur in de gevel maakt je huis dus minder waard. Dit alles bij elkaar maakt dat je er verstandig aan doet om een scheur in de gevel te repareren of nog beter: te laten repareren. Voordat we gaan kijken naar hoe je dit doet of wat er gebeurt als je dit laat doen, het hoofdonderwerp van dit artikel, kijken we eerst nog even naar de verschillende oorzaken van een scheur in de gevel.

Oorzaken voor een scheur in de gevel

Eigenlijk draait dit artikel dus om de vraag wat je moet doen als je een scheur in je gevel ontdekt, maar wij willen je ook graag de oorzaken voor dit malheur meegeven, omdat je door de kennis daarvan deze oorzaken weg kunt nemen en zodoende wellicht een nieuwe scheur kan voorkomen. En dat is natuurlijk wel zo fijn na een reparatie. Enfin, als we naar de oorzaken kijken, zien we dat de scheuren zowel van bovenaf als van onderaf ontstaan kunnen. In het eerste geval is het zo dat er sprake is van een onevenwichtige verdeling van het gewicht dat op de muren leunt. Dit kun je verhelpen door de constructie van bovenaf te laten veranderen. Problemen van onderaf kun je dan weer wegnemen door de fundering, die in dit geval vaak gedeeltelijk is weggezakt, te laten vervangen en bovenal de condities te scheppen waarbij dit niet nog eens voor kan komen.

De reparatie zelf

Weet je wat de oorzaken zijn en heb je deze verholpen, dan kun je met een gerust gemoed aan de reparatie beginnen zonder te vrezen dat het allemaal voor niks is. Het eerste wat je hierbij moet doen, is de scheur analyseren. Dit analyseren is bedoeld voor de volgende stap, waarbij je de scheur op gaat vullen op zo’n manier dat de juiste druk en spanning weer verkregen worden. Dit opvullen kan met verschillende soorten cement. Uiteraard is het hierbij het mooist als je kiest voor een kleur cement die correspondeert met de originele kleur.

Bron: RV Construct Gevelwerken