Stuken van de buitenmuur doe-het-zelf

Het makkelijkste lijkt om een expert voor je stukwerkzaamheden in te huren. Geen inspanningen, tijdopofferingen en ander gedoe meer. Heel veel mensen zien er tegenop om iets te ondernemen waar zij zelf helemaal niet bekend mee zijn en geven daarom liever een groot bedrag uit dan het zelf te gaan proberen. Gelukkig is er eindelijk het doe-het-zelf pakket die van elke doorsnee man of vrouw een échte stukadoor maken. De basis van het stuken van de buitenmuur bestaat uit een aantal factoren.

Betaal niet meer teveel aan een professional

In eerste instantie zijn de juiste materialen nodig. Dit zullen dezelfde materialen zijn die professionele stukadoors gebruiken. Mocht er ergens een groothandel in uw omgeving zitten die deze materialen heeft, is dat de goedkoopste manier. Mocht u toch twijfelen over de juistheid van het product, dan kunt u altijd een medewerker van de groothandel om advies vragen. Zo weet u zeker dat u de beste kwaliteit tegen de juiste prijs heeft voor het stuken van de buitenmuur.

Kwaliteit blijft voorop staan

Het is voor niemand onmogelijk om het doe-het-zelf pakket tot een geslaagd kunstwerk te laten worden. Echter, materialen van een goede en juiste kwaliteit kunnen een wereld van verschil maken. Een gouden tip is om niet de goedkoopste materialen in te kopen, maar degene met een levensduur van meer dan 10 jaar.

Benodigde gereedschappen

U zult zich wel afvragen welke gereedschappen en materialen er allemaal nodig zijn voor het stuken van de buitenmuur. Het is belangrijk dat u geen overbodige zaken aanschaft. Vandaar dat u hier een beeld krijgt van de meest gebruikte materialen en gereedschappen door (professionele) stukadoors. Gereedschappen die nodig zijn betreffen: een spackmes, aluminium rei, plakspaan, troffel , spaarbord, speciekuip en uiteraard een boormachine.

Een ander onmisbaar voorwerp naast deze bovengenoemde is de welbekende mortel. Deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Per mortel zal er een ander eindresultaat zijn, dus informeer altijd goed welke mortel er geschikt is voor uw klus. Een bekende mortel is de MP75. Bij het aanbrengen van een dun laagje zal een ‘fix & finish’ voldoende zijn. Mocht het gaan voor om een dikkere laag, dan kunt u het beste een mortel met een grote korrel nemen.

De voorbereiding

Als eerste zal er voorstrijk op de muur aangebracht worden. Dit zorgt namelijk voor een hechting van het gips aan de muur. Eigenlijk kan de hechting worden gezien als een soort lijmlaag. Het haalt de zuiging uit de muur waardoor al het water tijdens het stuken niet gelijk wordt opgezogen door de stucmortel. Als dit gebeurd, zal het mooi aangebrachte stukwerk spoedig in stukjes van de muur vallen.

Aan de slag

Nu er daadwerkelijk kan worden begonnen met de klus, moet er een soort voorstrijk worden gekozen. In de productbladen kunt u zien welke er voor uw muur geschikt zijn. Het voorstrijken wordt gedaan met een kwast of een roller.

Bron: BK Bouw Alkmaar