Wat is thermische beglazing?

Thermisch glasIndien er temperatuurverschillen ontstaan in het glas dan bestaat er de kans dat er een thermische breuk ontstaat. Verschillen in temperatuur zorgen voor spanning in de beglazing. Bij enkel glas is een temperatuurverschil van ongeveer 30 graden Celsius voldoende om een thermische breuk te veroorzaken. Het verschil met een “normale” glasbreuk is het bijzondere breukpatroon van het glas. Indien u te maken heeft met een thermische breuk dan herkent u deze aan de volgende kenmerken: loopt er 1 breuklijn recht vanuit de rand van het kozijn naar het midden en vervormt deze zich in een grillige vorm? Dan is de kans groot dat u met deze vorm te maken heeft. Een glaszetter kan het beste beoordelen of de breuk een thermische aard heeft. Let op: de breuk doet zich meestal niet voor waar het verschil in temperatuur heeft voorgedaan. De beglazing zoekt het zwakste punt in het glas en zal daar breken. Wilt u een glaszetter inschakelen om na te gaan of u te maken heeft met een thermische breuk? Schakel dan de glaszetters van Moerstee in. Moerstee Glas is operatief in heel Vlaanderen en is snel ter plaatse in het geval van spoed.

Veelgestelde vragen thermische beglazing

 • Als ik kies voor thermische beglazing, kan ik die dan combineren met zonwerende, akoestische of inbraakwerende beglazing?

Bijna alle combinaties van glasfuncties zijn mogelijk. Voor meer info raadpleeg je best een glasexpert in jouw buurt.

 • Wat is de beste spouwbreedte voor hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas kan je krijgen met spouwbreedtes van 12 of 15 mm. De spouw van 15 mm zorgt voor de beste isolatiewaarde.

 • Hoe dik is isolerend glas?

De glasdikte hangt altijd af van de grootte van het raam, de plaats van het gebouw (aan zee kan je bijvoorbeeld een sterke winddruk hebben). Veiligheidsglas en akoestische beglazing worden samengesteld met een gelaagde binnenruit en zijn daarom altijd dikker.

 • Wat bepaalt de isolatiewaarde van dubbelglas?

De isolatiewaarde (U) hangt af van het glastype, de spouwbreedte en de spouwvulling (droge lucht of argongas).

Tips thermische beglazing

 • In de gevels die noord-noordoost georiënteerd zijn plaats je best hoogrendementsglas (SGG CLIMAPLUS ULTRA N). Alle andere gevels krijgen best zonwerende vierseizoensbeglazing (SGG CLIMAPLUS 4S).
 • Hoogrendementsglas met een spouwbreedte van 15 mm zorgt voor de beste isolatiewaarde.
 • Daken krijgen een andere beglazing dan gevels: de binnenruit moet gelaagd glas zijn (dat is wettelijk verplicht), zonwerend en je kiest best voor glas met een lagere lichttransmissie. Voor meer inlichtingen doe je best beroep op een glasexpert.
 • In ruimtes waar de doorkijk van buiten naar binnen niet gewenst is (badkamers of voordeuren), kies je best voor gezuurd, gezandstraald of reliëfglas. Je hebt dan voldoende daglicht, maar geen inkijk.
 • Een goede isolatiewaarde voor je glas is goed, maar niet voldoende. Je moet ook zorgen voor een degelijk en isolerend raam.

Fabels

 • Zonwerende beglazing is niet mooi, het blinkt en is gekleurd of spiegelend.

Dit was vroeger zo. De actuele zonwerende vierseizoensbeglazing is nauwelijks te onderscheiden van gewoon dubbelglas. Het is helder en spiegelt niet.

 • Ik plaats hoogrendementsglas en heb soms condens op mijn buitenruit. Dus is dit geen goede oplossing!

Condens komt af en toe voor op hoogrendementsglas. Het is zelfs een teken dat het glas zijn isolerend werk goed doet. Het isolerend laagje op de spouwzijde van één van de glasbladen én de argonvulling van de spouw zorgen ervoor er geen warmteverlies optreedt doorheen de beglazing. Hierdoor gebeurt het soms dat de temperatuur van het buitenglas lager is dan die van de omringende buitenluchtwaardoor er condens ontstaat. Dit fenomeen doet zich meestal voor na een koude nacht met heldere hemel en zonder wind. Je kan dit voorkomen door je hoogrendementsglas te voorzien van het zelfreinigende glas SGG BIOCLEAN.

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas?

Vandaag is 70 % van het thermisch glas hoogrendementsglas. Niet verwonderlijk, want dit glas isoleert drie keer zo goed als het gewone dubbelglas.

SGG CLIMAPLUS ULTRA N

 • Hoogrendementsglas met een isolatiewaarde U = 1,1 W/m²K.
 • De spouwzijde van het binnenspouwblad heeft een metaaloxidecoating. Deze laag houdt de warmte tegen die van binnen naar buiten gaat.
 • De coating is zeer neutraal: het glas ziet eruit als gewoon dubbelglas.
 • De glasspouw is gevuld met argon, een isolerend gas.
 • De spouw tussen beide glasbladen kan 12 of 15 mm zijn. De beste isolatie krijg je met de 15 mm-spouw.

Thermische én zonwerende beglazing

SGG CLIMAPLUS 4S

 • Hoogrendementsglas wordt gecombineerd met een zonwerend laagje. Dit laagje is neutraal: het glas ziet er bijna hetzelfde uit als gewoon dubbelglas.
 • De isolatiewaarde U = 1,1 W/m³K. Dit glas heeft een zeer goeie zonnefactor (= g-factor). Oververhitting door de binnenkomende zon in de zomer wordt sterk beperkt.
 • Deze beglazing is ideaal voor gevels gericht naar het zuiden, grote glasoppervlakken of voor verticale delen van veranda’s.

Wat kies je?

GlasGlas is een uniek product: het isoleert en laat tegelijk warmte binnen (licht en warmte gaan samen). Glas heeft een g-factor of zonnefactor.
Bij hoogrendementsglas is g = 0,64. Dit wil zeggen dat van alle zonnewarmte die op het glas terechtkomt er 64 % in huis komt. Deze warmte kan niet meer naar buiten, want ze wordt geabsorbeerd door meubels, gordijnen en de vloerbekleding. Zonwerende vierseizoensbeglazing heeft een g-factor = 0,42. Dit verschil zorgt voor een aangename leefruimte.
De andere zijden van je woning kunnen heel erg warm worden in de zomer. Hier is SGG CLIMPLUS 4S, de thermische zonwerende beglazing de beste oplossing.
De noord- en noordoostkant krijgen weinig of geen bezonning. Hier is het thermische hoogrendementsglas SGG CLIMAPLUS ULTRA N de juiste oplossing.

Minder en makkelijker onderhoud van uw glas?

Dit kan door de thermische (CLIMAPLUS ULTRA N) en/of de zonwerende (SGG CLIMAPLUS 4S) beglazing te combineren met de zelfreinigende beglazing SGG BIOCLEAN. Bij deze beglazing zit er een dun onzichtbaar laagje op de buitenkant van het glas dat werkt onder invloed van zon en regen. De UV-stralen in het zonlicht gaan organische vuilresten afbreken en het regenwater gaat deze wegspoelen zonder druppels of sporen na te laten. Door deze werking zakt het aantal onderhoudsbeurten flink omlaag en gaat het ramen wassen veel gemakkelijker doordat het vuil niet meer vastgehecht zit in het glasoppervlak.