Waar denkt u aan bij de betekenis “duurzaam”? Energiezuinig, spaarzaam, milieuvriendelijk of grondstof besparend? De laatste tien jaar is het gebruik van dit woord enorm toegenomen. Er zijn mensen die duurzaam leven. Er zijn duurzame producten te koop, als led verlichting, chocola, vis en brandstof.

Wat is een duurzame keuken

Koken op paardenmest zou een oplossing kunnen zijn voor het overschot ervan in ons land. Goede ideeën moeten wel uitvoerbaar zijn. Hoe maakt u uw keuken duurzaam en wat kost dat allemaal? Als u bewust nadenkt over duurzaamheid, dan beseft u, dat zuinig en spaarzaam leven bijdraagt aan het milieu. En dat de natuur ons middelen heeft gegeven om te leven en alles weer te hergebruiken. We zijn goed op weg en worden steeds meer bewust van de noodzaak van een duurzaam leven.

U kunt bij een duurzame keuken denken aan de materialen waarmee de keuken is gemaakt, zoals FSC-hout of trendy bamboe. Leuk als u geld genoeg heeft, maar onbetaalbaar voor de gemiddelde arbeider. Waar u echt iets aan heeft is tips, waar u uw bestaande keuken duurzaam mee kunt maken. Hoe kunt u hergebruiken, milieubewuster en zuiniger leven?

Tips voor een duurzame keuken

Er zijn honderden tips om je huidige keuken duurzamer te maken. De afgezaagde varianten over zuinig zijn met water en je waterkoker niet onnodig vol gooien zullen we achterwege laten. Hier zijn wat tips, waar je echt blij van wordt of die je in ieder geval doen verbazen;

Slow cooking

Slow cooking, maar dan echt slow, zoals het heel vroeger ging. Heeft u wel eens gehoord van de Hooimadam? Het is een variant op de kist met hooi, waar men de hete pan in deed om het voedsel heel rustig en langzaam verder te laten garen. Ideaal voor rijst, suddervlees, groenten of pasta. Ook fijn dat u geen magnetron nodig hebt voor degene die later aanschuift.

Koelkast

De grootste energieslurper in uw keuken is de koelkast. Er zijn gezinnen die leven zonder koelkast en vriezer. Ze doen dagelijks hun boodschappen en gooien minder voedsel weg, omdat ze er bewuster mee omgaan en creatief zijn met restjes. Met een goede planning is het een hele uitdaging.

Koken op gas

Kookt u nog op gas. Houdt er rekening mee dat gas alleen maar duurder wordt. We zijn ons er van bewust, dat we moeten besparen op elektra, maar over gas wordt nauwelijks gesproken. Deze is wel heel bepalend voor uw energierekening. Een gasfornuis hoort dus niet in een duurzame keuken.

Weggooien van eten

Gooit u nog steeds eten weg? Wist u, dat we nog steeds een kwart van ons eten weggooien? Als u voor honderd euro per week eten koopt, komt dat neer op honderd euro voedsel per maand in de vuilnisbak.

Bron: Geert van Dorpe, specialist in keukenrenovatie.