isolatie

De verschillende soorten dak- en zolderisolatie uitgelegd

Door de steeds stijgende brandstofkosten, kan de juiste isolatie veel verschil maken. Warmte stijgt en daardoor gaat de meeste warmte via het dak van je huis verloren. Isolatie kan worden gebruikt om te voorkomen dat de warmte ontsnapt.

Er zijn een paar verschillende soorten dak- en zolderisolatie waarmee rekening moet worden gehouden. Bekijk deze gids om de voordelen van elk type isolatie te leren kennen.

Afhankelijk van uw huistype en het gebruik van de zolderruimte kunnen verschillende isolatiematerialen de voorkeur hebben. Welk type isolatie u ook kiest, het is essentieel dat het dak zelf in goede staat verkeert. Alle losse of beschadigde tegels kunnen water in uw huis toelaten en ook helpen om warmte te laten ontsnappen.

Isolatie

Glasvezel

Glasvezel is een van de meest gebruikte materialen om uw huis te isoleren. Het is verkrijgbaar in een rol die gemakkelijk in vorm kan worden gesneden. Het is zeer licht van gewicht, eenvoudig te installeren en helpt de warmte in uw huis te houden. Glasvezel is ideaal om in uw hok neer te zetten. Het is een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om uw zolder te isoleren. Het kan het beste worden gebruikt wanneer u de zolderruimte niet echt als leefruimte gebruikt, hoewel het mogelijk is om deze op maat te zagen en tussen de balken te plaatsen, en vervolgens over de bovenkant te planken. Het enige echte nadeel van glasvezel is dat het irriterend kan zijn bij aanraking, u dient handschoenen te dragen en een masker te dragen bij het aanbrengen van de isolatie.

Glasvezelisolatie aanbrengen is zo eenvoudig dat u het zelf kunt doen. Normaal gesproken hoeft u geen specialist in te huren. Glasvezelmatten zijn direct verkrijgbaar in elke doe-het-zelfzaak.

isolatie

Plaatisolatie

Wil je de zolderruimte gebruiken als leefruimte, dan kun je beter plaatisolatie gebruiken. Deze plank kan op maat worden gezaagd om tussen de spanten van het dak te passen. Hierdoor kan de warmte het hok opwarmen en er een comfortabele ruimte van maken.

Het aanbrengen van plaatisolatie is ook relatief eenvoudig. De meeste materialen kunnen worden gesneden met een scherp mes of een zaag. Het enige dat moeilijker is, is het kopen en vervoeren van de vellen, omdat ze veel groter zijn. Dit kan betekenen dat u een busje moet huren.

Blown Insulation (Spray Foam)

Een ander veelgebruikt type isolatie dat wordt gebruikt om een ​​zolder of dakspouw te isoleren, is geblazen isolatie. Dit is vergelijkbaar met schuim dat u overal in huis gebruikt. Dit vereist enige specialistische apparatuur aangezien het isolatiemateriaal daadwerkelijk in de holte wordt geblazen. Als gevolg hiervan wordt het aanbrengen van doorgebrande isolatie duurder. Het is echter ideaal als het hok erg klein of ontoegankelijk is.

Geblazen isolatie kan worden geïnstalleerd op de holte in het plafond of op de dakbalken. Dit betekent dat het geschikt is of u de loft nu in woonruimte wilt veranderen of niet.

Geblazen isolatie

Losse vulling

Een ander iets minder gebruikelijk type zolderisolatie is losse vulling. De laatste jaren is dit echter populairder geworden omdat het een milieuvriendelijke vorm van isolatie is. Losse opvulisolatie houdt in dat de plafondholte wordt gevuld met een los materiaal. Dit kan van alles zijn, hoewel het typisch zoiets is als versnipperde kurk, krantenpapier of zelfs sommige soorten vulkanisch gesteente.

Het installeren van losse opvulisolatie tussen plafondbalken is heel eenvoudig. U moet echter eerst controleren of er geen scheuren in de gipsplaat van het plafond zijn en of deze de isolatie kan ondersteunen. Losse opvulisolatiematerialen zijn allemaal licht van gewicht, wat betekent dat ze kunnen worden ondersteund door de gipsplaat zelf.
Vloerplanken kunnen over de isolatie worden geplaatst zodat u de ruimte kunt gebruiken voor opslag, maar hierdoor wordt de meeste warmte die door de vloer van de kamer eronder komt, geblokkeerd.

Het is zeker de moeite waard om uw huis goed te onderzoeken en te isoleren. Effectieve isolatie verlaagt de verwarmingskosten en houdt uw huis het hele jaar door warmer. Isolatie maakt het ook gemakkelijker om uw huis te verkopen, omdat het als efficiënter wordt beoordeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *